Proprietarii unor rase de câini periculoşi sunt obligaţi să-şi încheie o poliţă de răspundere civilă pentru anumite categorii de câini. După cum a explicat Vasile Chindriş, purtător de cuvânt al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj obligativitatea realizării unei asigurări pentru anumite categorii de câini este valabilă încă din anul 2002, prevăzută de o Ordonanţă de urgenţă privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi.
Asigurarea de răspundere civilă legală a proprietarilor de câini periculoşi şi agresivi vine în completarea legilor privind deţinerea câinilor în România. Astfel, proprietarii câinilor ce aparţin unor rase considerate a fi periculoase sunt obligaţi la încheierea unei poliţe de asigurare civilă, pentru eventualele pagube produse de aceştia. Conform legislaţiei în vigoare OUG 55-2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi, republicată, patrupedele periculoase sunt grupate în două categorii. Este vorba despre categoria I: câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor, respectiv categoria a II-a, care include câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobanesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.
Potrivit legii, prin câine agresiv se înţelege orice câine care, fără să fie provocat, muşcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private, dar şi cei care participă la lupte între câini sau care au fost antrenaţi în acest scop.
Poliţa de asigurare
Poliţele de asigurare oferite de către companiile de Asigurări acoperă de regulă o limită a răspunderii pe eveniment de maxim 5.000 de euro, iar primele de asigurare se încadrează în zona a 300 de euro pe an în funcţie de vârsta patrupedului, de riscurile asigurate şi de condiţiile de adăpost. Poliţa poate fi încheiată de orice proprietar de câini, condiţia fiind ca acestă să deţină carnetul de sănătate, numărul de înregistrare şi să fie înscris la Asociaţia Chinologică din România. Preţul va depinde şi de rasa câinelui, iar asigurarea de răspundere civilă a câinilor este diferită de asigurarea animalelor de companie. Asigurarea de răspundere civilă asigură răspunderea proprietarului faţă de ţertii prejudiciaţi, iar cea pentru animale de companie protejează animalul pentru deces şi accidente. Riscurile asigurate de această poliţă sunt: avarierea sau distrugerea bunurilor unei terţe persoane, vătămări corporale, decesul unei terţe persoane, cheltuieli de judecată şi sume cu titlu de dăunare pe care asiguratul este obligat să le plătească unei terţe persoane. În unele cazuri se despăgubeşte şi eutanasierea câinelui devenit agresiv, doar la dispoziţia medicului veterinar.
Obligaţiile deţinătorilor de câini periculoşi şi agresivi
Proprietarii ori deţinătorii temporari ai câinilor periculoşi trebuie, conform legislaţiei în vigoare, să îndeplinească anumite condiţii şi anume: să aibă vârsta minimă de 18 ani; să aibă capacitate deplină de exerciţiu şi să nu fi fost condamnaţi pentru săvârsirea unei infracţiuni contra persoanei.
Proprietarii în cauză au obligaţia să înregistreze câinii la Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională şi să inscriptioneze în mod vizibil, la intrarea în apartament, în imobil sau pe împrejmuirea aferentă imobilului, avertismentul „Câine periculos” sau, după caz, „Câine agresiv”, printr-o plăcuţă care trebuie să aibă dimensiunile de cel puţin 15 x 25 centrimetri.
De asemenea, la Poliţie trebuie depusă o declaraţie pe proprie răspundere care să cuprindă numărul de identificare al câinelui, aplicat prin microcip, dovada efectuării vaccinării antirabice, dar şi dovada existenţei unei asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de câinii din categoria I. Pentru câinii din categoria de luptă şi atac este obligatorie sterilizarea, iar dovada sterilizării, menţionată în carnetul de sănătate, trebuie prezentată la poliţie.
Legea română reglementează situaţia răspunderii pentru prejudiciile cauzate de animale în Codul Civil, la articolul 1001, unde se menţionează ca „proprietarul unui animal sau acela care se serveşte de acesta, în cursul serviciului, este responsabil de prejudiciul cauzat de animal”.
eu sunt in ceata! 🙁 Eu nu ai inteleg nimic !
Aici se face referire la caini cu acte in regule? Cei cu pedigri? Eu am un maidanez agresiv/rau, il tin pe lant ca si caine de paza, in curte. Asa am vrut sa fie, caine de paza, rau/agresiv, sa nu mai intre toti strainii-tiganii la bunica in curte.
Acum imi mai iau un pui de la un vecin, pui care ar semana un pic cu cei din rasa Rottweiller 🙂 , adica are ceva trasaturi cu aceasta rasa, Ce trebuie sa fac acuma? Vreau un caine de paza! Un caine de care lumea sa se teama si sa nu intre pe proprietatea mea fara sa fiu eu acolo. De ce sa-mi fie mie teama sa nu muste cainele pe un strain la mine in curte/gradina, in loc sa-i fie lui teama? Gradina are gard de 1.80 si doar un prost ar mai sari gardul acesta daca ar vedea ca dincolo de el este un caine agresiv. Anul trecut mi-au fost furate peste 10 gaini si 10 curci de tigani. Erau purandei, sareau gardul, prindeau ce apucau, aruncau este gard si la bunica ii era frica si sa trige la ei, Si eu trebuie acum sa-mi fac asigurare pentru grija hotilor? Pai ma gândesc sa bag si curent in gard, si poate ca acolo o sa ajungem pana la urma.
Ce legi tampite mai sunt si astea?
totl felul de legi impotriva cetateanului si din banii lui,nu mai poti sa-ti mai tii nici un caine pe langa casa. CIP pe banii tai,asigurare obligatorIe tot din banii tai,i-ti vine sa le dai drumul pe strazi.